Registry Search Mobile

Registry Search

Public Comment Period on Intent to Make a Determination
Construction of Land Vehicle Crew Training System Building

October 5, 2020 — The Department of National Defence must decide whether the proposed project is likely to cause significant adverse environmental effects.

To help inform this decision, the Department of National Defence is inviting comments from the public on the project and its potential effects on the environment. All comments received will be considered public. For more information, individuals should consult the Privacy Notice on the Registry website.

Written comments must be submitted by October 25, 2020 to:

Ross Erickson, Base Environment Officer, Canadian Forces Base Shilo
Post Office Box 5000 Station Main
Shilo Manitoba R0K 2A0
E-mail Address: ross.erickson@forces.gc.ca

or

Andrew Bradley, Project Manager, Directorate of Construction Project Delivery
Director General Infrastructure & Environment Engineering Services, 101 Colonel By Drive
Ottawa Ontario K1A 0K2
E-mail Address: andrew.bradley2@forces.gc.ca

The Proposed Project

CFB Shilo Manitoba The Department of National Defence is proposing the construction of a training facility at Canadian Forces Base/Area Support Unit (CFB/ASU) Shilo (the Base).

The Land Vehicle Crew Training System (LV-CTS) project will be a stand-alone facility which will house a simulator hall, control and command rooms, classrooms, after action review rooms and training planning and development rooms, as well as simulation system and facility system support rooms. Networking scenarios would be available between Bases that would enhance the training experience for crew and platoon training. There will also be areas for contractors to maintain, develop and run the systems.

The estimated area of the facility will be 3,415 metres squared with an additional 964 metre square footprint for a 30 stall parking lot and access road off Patricia Road. The facility will include a full basement and have two stories above ground with a total space requirement of 3,524 metres squared. Associated concrete walkways will be constructed around the building.

The project site is located on a fully serviced lot that is currently vacant and fully grassed. The building will utilize existing roadways for access and will be connected to existing utilities. The building design will meet the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Silver Standard and be certified.

Date modified: