Registry Search Mobile

Registry Search

Public Notice

Fraser Mills Foreshore Improvements - Public Comments Invited

September 24, 2020 – As part of its Project and Environmental Review process, the Vancouver Fraser Port Authority must determine whether the proposed Fraser Mills Foreshore Improvements, located along  the Fraser Mills Waterfront, 2 King Edward Street, Coquitlam, BC,  is likely to cause significant adverse environmental effects. Written comments to be received by October 23, 2020.

To help inform this determination and a decision on whether or not to approve the proposed project, the Vancouver Fraser Port Authority is inviting comments from the public respecting that determination. All comments received will be considered public and may be posted online. For more information, individuals should consult the Privacy Notice on the Registry website.

Written comments must be submitted by October 23, 2020 via the online commenting tool or to:

Vancouver Fraser Port Authority
Project and Environmental Review
100 The Pointe, 999 Canada Place
Vancouver, B.C. Canada  V6C 3T4

per@portvancouver.com

The Proposed Project

Beedie Fraser Mills LP are proposing foreshore improvements to an approximate 600 metre length of waterfront on the north side of the Fraser River in Coquitlam, known as Fraser Mills. The proposed works within the port authority jurisdiction relate to landscaping, storm water, and the existing wharf. The proposed upland residential development (the Fraser Mills Waterfront Village development site), is within the jurisdiction of the City of Coquitlam, and does not form part of this application review.  

The proposed landscaping works along the foreshore include the installation of sections of an asphalt pathway, a one metre high wooden fence along the top of the rip rap bank and landscape planting. Also proposed are improvements to an alluvial fan at the location of the historic confluence of Como Creek and the Fraser River, to create a storm water outfall. These works would include vegetation clearing, as well as excavation of existing rip rap and historic fill to approximately 4.5 metres, and construction of a drainage channel lined with a granular filter/bedding layer, topped with infilled riprap and boulders. Habitat planting is proposed along the east and west banks of the alluvial fan outfall. Improvements are also proposed to an existing wharf structure within the project area. These works would include the replacement of the existing timber deck with a new timber deck, handrail and lighting, and the installation of a 91 metre long sheet pile wall.

The works are anticipated to commence in Spring/Summer 2021 and would take approximately six months to complete.

Date modified: